WinNovan Tähti syttyy messualueella

WinNovan Tähti on Arkkitehti- ja suunnittelutoimisto Martin Wolffin käsialaa. Talo nousee aivan kunnostettavan, entisen Shellin tiilirakennuksen kupeeseen. Alustava havainnekuva.

WinNovan Tähti nousee opiskelijatyönä osaksi Karjarannan asuntomessualuetta. Vielä nyt talohankkeesta kielivät tontilla vain routasuojan virkaa tekevät eristelevyt. Suunnittelu on kuitenkin jo luotijunan vauhdissa!

WinNovan Tähti on täysin esteetön, uudistuvaa energiaa hyödyntävä omakotitalo.

Kaksikerroksinen kompakti tyyppitalo eli noppatalo saa kaverikseen yksikerroksisen autotallin. Puutarhan helmi on pihasauna, jonka tunnelmallisista löylyistä pääsee pulahtamaan paljuun.

Tähden rakentamisessa hyödynnetään laaja-alaisesti koko WinNovan osaaminen. Hanke tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden, joka kattaa koko talonrakennuksen kaaren.
 

Kari Ruuhilahti ja Juhani Nygren ovat ylpeitä opiskelijatyönä valmistuneista Viikinäisten paritalokohteista. Uudisrakennuksia on oppilaitoksen historian aikana tehty jo hippasta vaille neljäkymmentä.

Messuprojektilla monta valttia

– Projektin avulla saamme mahdollisuuden muutoin hankalasti toteutettavien näyttöjen suorittamiseen. Pääsemme tekemään perustöitä, salaojitusta ja esimerkiksi runkotöitä, joita ei korjausrakentamisessa juurikaan ole tarjolla, kertoo koulutuspäällikkö Juhani Nygren.

Messukohteen etuna on myös etäisyys. Matka rakennustyömaalta oppilaitokseen on lyhyt, joten eri työvaiheiden toteuttaminen on tavallista helpompaa.

WinNovan Tähti nousee aivan kunnostettavan, entisen Shellin tiilirakennuksen kupeeseen. Kohde on varmasti yksi messujen yleisömagneeteista, joten WinNovan Tähden sijainti on huomioarvoltaan mitä parhain.

Arkkitehtikuvat ovat valmiina ja menossa on lupahakuvaihe, jonka jälkeen mennään tarjouskierroksiin. Varsinainen rakentaminen pääsee vauhtiin keväämmällä.

– Tontille on laitettu Finnfoam-suojaus, jottei maa pääse kovin syvään routaan. Tämä nopeuttaa töiden aloittamista keväällä. Koska aikataulu on tiukka, töitä tehdään myös kesäaikaan. Aikuisten opinnothan pyörivät kautta vuoden, Nygren jatkaa.
 

Maalariopiskelija Noel-Elias Raitanen valmistuu keväällä. Noel-Elias toivoo saavansa alan töitä mahdollisimman pian.

Isoin ero ajankäytössä

Porissa oli viimeksi asuntomessut vuonna 1975, jolloin syntyi Pormestarinluodon Messukylä. Reposaaren loma-asuntomessut puolestaan järjestettiin 2008. Näissä oppilaitos ei kuitenkaan ollut mukana. Nyt on kynsien näyttämisen paikka.

– Tavallisia talonrakennusprojekteja on toki käynnissä jatkuvasti. Viimeisin, Viikinäisten paritalo, on järjestyksessä 38. Isoin ero tavallisiin taloprojekteihin on ajankäyttö. Muissa hankkeissamme aikataulu ei ole niin tarkasti kalenteriin sidottu. Valmista tulee, kun viimeinen naula lyödään. Tässä meillä on kuitenkin on tiukka takaraja, rakennusalan opettaja Kari Ruuhilahti muistuttaa.
 

Joonas Koskisen rakennusalan opinnot WinNovassa ovat loppusuoralla. Viikinäisten paritalokohde on tullut viime kuukausina miehelle tutuksi.

Opiskelijatyönä tehty talo on taatusti viimeisen päälle rakennettu

– Laadunvalvonta on tiukkaa. Ellei taso tyydytä, työ tehdään uusiksi niin monta kertaa, että varmasti on priimaa, Nygren ja Ruuhilahti vakuuttavat.

Messukohteen valmistumista dokumentoidaan tarkasti. Tontilla on muun muassa jatkuva videokuvaus, jonka pohjalta koostetaan videoesitys messukävijöiden äimisteltäväksi.

Asuntomessutalon rakentamisessa pystytään hyödyntämään WinNovan laaja-alaisuutta. Projekti rikkoo myös oppilaitosten rajoja, sillä yhteistyötä tehdään muun muassa SAMKin kanssa.
 

Asuntomessutalossa hyödynnetään WinNovan laaja-alaisuutta. Talo tarjoaa työkokemusta 1,5 vuoden aikana myös Henna-Sofia Pohjolan opiskelijakollegoille. Henna-Sofia itse valmistuu maalariksi jo tänä keväänä.


Pääroolissa on tietysti rakennusala, jolla on päävastuu koko projektin toteuttamisesta. Puhdistuspalvelualan opiskelijat huolehtivat rakentamisen aikaisen suojauksen sekä väli- ja loppusiivouksen. Kuljetusalan opiskelijat puolestaan pääsevät perehtymään hankkeen logistiikkaan. Talosta tehdään esteetön, ja sen suunnitteluun osallistuu myös sosiaali- ja terveysala.

Mukana ovat lisäksi muun muassa maarakennus sekä puu- ja metsäala, pintakäsittely, sähkö, talotekniikka, turvallisuus, kiinteistönhuolto, liiketalous... kaikilla on oma roolinsa tähdentekijöinä.
 

WinNovan Tähti kirkkaina lukuina:

Ikä: syntyaika 1,5 vuotta
Asuinpinta-ala: 120 m2
Tontti: 5 500 m2
Sijainti: Karjaranta 21
Tekijät: Toistasataa opiskelijaa, 10–15 opettajaa

winnova.fi/winnovantahti