Ei enää kello kaulassa

Porissa ehtii laajan tarjonnan päivittäistavarakauppaan vielä iltayhdeksän jälkeenkin.

Teija Borisov tuli uimahallissa käynnin jälkeen vielä kauppaan Lukkarinsannan S-markettiin.

Pori. Vuoden alusta voimaan tullut kauppojen aukioloaikojen vapaamuotoisuus on muokannut myös Porin alueen isompienkin markettien aikatauluja. Myöhäisimmillään isompaankin markettiin ehtii vielä ennen kello 23:a.

Laajentunut aikataulu helpottaa ihmisiä. Harrastuksista ei tarvitse irrottautua väkisin niin, että ehtii kauppaan ennen iltayhdeksää.

Porin Lukkarinsannan S-Marketissa leipähyllyä tutkiva Teija Borisov on hyvä esimerkki tästä. Tukka märkänä suoraan uimahallista tulleen Borisovin ei tarvinnut kaupan aukioloajan vuoksi jättää tukkaansa kuivaamatta.

– En oikeasti käy kovin usein näin myöhään kaupassa, mutta nyt tulin tästä kotimatkalla hakemaan pari aiemmalta reissulta unohtunutta juttua, Borisov kertoo.

Sen Borisovkin myöntää, että venytetyt aikataulut toimivat.

– Kyllähän tälläinen helpottaa kuluttajan elämää merkittävästi. Myöhäisimmillään olen käynyt joskus kymmenen aikaan kaupassa, Borisov muistelee.

Alina Martynova ja Jarmo Tammela olivat muuttaneet juuri uuteen kotiin ja jääkaapissa oli vain valo, joten S-market Lukkarinsannasta löytyi täytettä sinne.

Yksi isompien markettien vetovoimista on valinnan laajuuden lisäksi myös hintataso. Keskustan pikkumarketeissa hinnat ovat luonnollisesti korkeammalla.

– Tulimme hakemaan tyhjään jääkaappiin täydennystä. Muutaman tavaran olisi voinut hakea pikkumarketistakin, mutta isommat ostokset kannattaa tulla hakemaan myös isommasta kaupasta, venyneistä muuttopuuhista Alina Martynova ja Jarmo Tammela kertovat.

Samalla, kun isommat marketit helpottavat kuluttajan valintoja, ahdistavat ne samalla myös pienempien kauppojen kannattavuutta.

Satakunnan Osuuskaupan market- ja tavaratalotoimialan johtaja Jussi Kaartinen tunnistaa uhan. Ketjun pienemmät kaupat ovat eläneet pidempään vapaammilla aukioloajoilla, mutta nyt niiden rinnalle on tullut myös isompia marketteja.

– Sehän on ihan selvä, että pienemmät kaupat tästä jonkun verran kärsivät. Vaikka muutokset ovatkin melko isoja, niin tässä vaiheessa on vielä vaikea sanoa, miten paljon se vaikuttaa.

– Pidemmällä aikavälillä pitää tietysti tehdä mahdollisia korjausliikkeitä, jos haitta on liian kova, Kaartinen pohtii.

Kaartinen kuitenkin korostaa, että kuluttajan kannalta käänne on parempi. Se, miten muutokset vaikuttavat kuluttajien käyttäytymiseen nähdään vasta myöhemmin.

– Todennäköisesti alkuviikon päivät vähän hiljentyvät. Viikonlopun pitkät aukioloajat antavat etenkin perheille mahdollisuuden käydä yhteisillä kauppareissuilla. Näin olemme toimineet omassakin perheessäni.

Lukkarinsannan S-Marketin pihalla riittää vilskettä aamusta aina iltamyöhään.

Satakunnan Osuuskauppa

  • Satakunnan Osuuskauppa pyörittää liiketoimintaa market- ja tavaratalokaupassa, matkailu- ja ravitsemiskaupassa, liikennemyymälä- ja polttonestekaupassa sekä auto- ja autotarvikekaupassa.

  • Yhtiö on palvelualojen suurin työllistäjä Satakunnassa. Työntekijjöitä on noin 1300.

  • Vuonna 2014 Satakunnan Osuuskaupan myynti oli noin 436 miljoonaa euroa.