”Afrikan väestönkasvu on otettava vakavasti”

Sampo-Rosenlewin toimitusjohtaja Jali Prihti lähtee hakemaan porilaista kokonaisratkaisua haasteeseen.

Jari Prihti näkee, että tulevaisuudessa Afrikan ruokatuotannossa on tilausta maatalouskoneille.

Afrikan nopeasti voimistuva väestönkasvu heijastuu koko maailmaan, myös Poriin asti. Yksi esimerkki tästä löytyy Sampo-Rosenlewin tuotannosta. Toimitusjohtaja Jali Prihti kertoo, että yhtiö miettii nyt tosissaan, miten kotimainen metsä- ja maatalouskonetuottaja voi vastata globaalin tason ongelmaan.

– Nuo ratkaisumallit tarkoittavat sellaisten koneiden tuotantoa ja kauppaa, joita on mahdollisimman yksinkertaista käyttää.

Paikan päälle on toimitusjohtajan mukaan saatava myös kotimaista osaamista.

– Viedään paitsi kalustoa, myös työvoimaa.

Kaluston tasolla tarvitaan toimitusjohtajan mukaan yksinkertaisuutta, toimivuutta ja vankkoja rakenteita.

– Se pitää muistaa, että kaikki käyttäjät eivät välttämättä osaa edes lukea. Laitteet ja niiden käyttöohjeet pitää siis suunnitella sen mukaisesti, Prihti huomauttaa.

Jali Prihtin ajatteluun tuli uudenlainen käänne muutama viikko sitten. Mies luki Helsingin Sanomista jutun, jossa kerrottiin Afrikan väkiluvun 2,5-kertaistuvan vuoteen 2050 mennessä.

– Juttu tuli uniinkin asti. On se aika hurjaa, jos ajattelee vaikka Nigerian Lagosin kaupunkia. Siellä on tällä hetkellä väkiluku 12 miljoonaa, kasvuodotus on 40 miljoonaa, Prihti aloittaa.

 

Video: Sampo-Rosenlewin Algerian tehtaalla valmistetaan
kestäviä ja helppokäyttöisiä maatalouskoneita. 

Yksityiskohtana mielenkiintoisin on Afrikan ruokatuotanto. Prihtin mukaan kyseessä on sellainen asia, jonka toimivuudella on vaikutusta moneen kokonaisuuteen.

– Muistatko, mistä arabilevottomuudet saivat alkunsa? Leivän hinnan noususta. Se ei paljon noussut, mutta vaikutukset olivat valtavat. Sieltä sai lähteä Gaddafi Libyasta, samaten Mubarak Egyptistä.

Yksi asia on se, että metsä- ja maatalouskoneita tuottavalle Sampo-Rosenlewille tuo tarkoittaa jatkossa tihenevää ulkomaankauppaa nimenomaan Afrikan mantereelle.

– Olemme etsineet sellaisia ratkaisumalleja, joissa voisimme olla mukana.

Prihtin mukaan on tärkeätä, että kokonaista maanosaa koskevaan ongelmaan lähdetään hakemaan ratkaisuja paikan päällä.

– Jos lasketaan väestönkasvun tuomat haasteet ja yhdistetään ne ruuantuotantoon liittyviin haasteisiin, lopputuloksena voi syntyä pahimmillaan aivan giganttista tasoa oleva ongelma. Se ei mielestäni tule ratkaistuksi sillä, että EU rientää hätiin tiputtamaan ruokakasseja mantereelle.

Prihtin mukaan iso vastuu koko maanosan tulevaisuudesta on tulevina aikoina nimenomaan suurilla yrityksillä.

– Tilanne tiedostetaan useammassakin suuressa yrityksessä. Aika näyttää, miten sitten lopulta käy, Prihti pohtii.

Sampo-Rosenlew myy maa- ja metsätalouskoneita Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Pohjois-Afrikkaan, Kazakstanin, Azerbaidžaniin ja Valko-Venäjälle. Kuvat: Sampo-Rosenlew