Valtateiden kupeessa kasvaa Rauman uusi ylpeys

Kaupunginjohtaja Kari Koski odottaa Lakarin yritysalueelta paljon.

Sijainti valtateiden 12 ja 8 välissä. Rautatieverkko tarvittaessa lähellä. Satamaan matkaa muutama kilometri, samaten Rauman keskustaan. Muun muassa nämä määritteet kuvaavat Lakarin yritysaluetta, josta kaupunki on innoissaan. Asian parissa työskennelleet tietävät, ettei kyseessä ole uunituore hanke. Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski kertoo, että ensimmäiset tuotantotilat alueelle valmistuivat vuonna 2015.

Lakarin kunnallistekniikka noin 17 hehtaarin osalta saatiin rakennettua valmiiksi elokuussa 2013. Ensimmäinen rakennus oli kooltaan noin 12 000 kerrosneliömetriä. Logistiikkahallin ensimmäinen osa otettiin käyttöön vuoden 2015 syksyllä.

– Koko kaava-alue on suuruudeltaan 133 hehtaaria, Koski sanoo.

Rauman kaupunginjohtaja Kari Koski iloitsee lakarin yritysalueen kysynnästä: alueelle on tulossa muun muassa HKScanin tuotanto­laitos ja Ene Solar Systemsin aurinko­voimala.

 

Lakarin logistiikka  ja yritysalue on suunniteltu palvelemaan mahdollisimman hyvin suurtenkin yritysten tarpeita.

Ja kiinnostuneita on tullut. Viime lokakuussa Rauma teki kovan kaappauksen, kun pohjoismainen lihatalo HKScan päätti rakentaa Lakariin logistiikka- ja yritysalueelle uuden broilertuotteiden tuotantolaitoksen. Investoinnin arvo on noin 80 miljoonaa euroa sisältäen noin 25 000 neliömetrin tehdasrakennuksen, koneet ja laitteet sekä järjestelmiin liittyvät hankinnat.

Valinnan arvoa korostaa se, että kyseisestä tuotantolaitoksesta kamppaili parikymmentä suomalaispaikkakuntaa.

– Olen tietysti erittäin tyytyväinen tästä. Rauma on investoinut kunnallistekniikkaan 10 miljoonaa euroa, joten on hyvä, että projekti lähtee heti vetämään, Koski naurahtaa.

Alueelle vaadittavan ja parhaillaan sinne rakenteilla olevan eritasoliittymän kustannuksista vastaavat valtio ja kaupunki puoliksi. 

Ja jatkoa seuraa. Rauman kaupunki ja Ene Solar Systems Oy ovat solmineet aiesopimuksen 8,7 megawatin aurinkovoimalan toteuttamisesta Raumalle. Työt alkavat keväällä.

Tästä Koski on erityisen mielissään.

– Tuo sopii loistavasti Rauman tavoitteisiin kestävästä kehityksestä ja uusiutuvan energian käytöstä.

 

Valinnan arvoa korostaa se, että kyseisestä tuotantolaitoksesta kamppaili parikymmentä suomalaispaikkakuntaa.

 

Vielä Lakarin alueelle mahtuu hienosti isojen sopimuksien jälkeenkin.

– Kokonaisuus rakentuu sitä mukaa, kun yritykset sinne rakentavat. Laskujeni mukaan 30 hehtaaria on nyt luovutettu.

Se tarkoittaa sitä, että puolet on vielä luovuttamatta, Koski kertoo.

Jos tulevaisuudessa käy niin, että Lakari on täynnä, mutta uusia tulijoita olisi kuitenkin tulossa, ei siinäkään tilanteessa ole hätää.

– Raumalla on riittävästi laajentumismahdollisuuksia. Esimerkiksi Koillisen teollisuusalueen koko on 650 hehtaaria, joten tarvittaessa saadaan kaavoitettua lisää, Kari Koski sanoo.


Lakarin logistiikka- ja yritysalue tarjoaa tilaa kehittyville yrityksille

  • Suunnitelty erityisesti tilaa vaativille toimijoille.

  • Alueelle on helppo sijoittaa myös keskisuuria ja pieniä yrityksiä.

  • Kaavoitus etenee vaiheittain siten, että ensimmäisessä vaiheessa on kaavoitettu kasitien varrella oleva logistiikkakeskusalue, joka sopii paljon pinta-alaa tarvitseville hankkeille.

  • Aluetta markkinoidaan mm. logistiikka-alan yrityksille, valmistavalle teollisuudelle sekä varastointiin.

    Lue lisää Lakarin logistiikka- ja yritysalueesta osoitteessa lakariarea.fi