Lataa virtaa eläkeakkuun!

Eläköityminen on parhaimmillaan askel antoisaan kolmanteen elämään. Lääkäritalon senioriklinikka helpottaa siirtymävaiheessa, kulkee mukana ja auttaa saamaan eläkevuosista ja vuosikymmenistä kaiken irti.

– Haluamme taata eläkeläisille tutun ja turvallisen henkilökunnan sekä katkeamattoman palveluketjun elämän käännekohdassa, kertoo Juha Varjo.

Porin Lääkäritalon liiketoimintajohtaja Juha Varjo tuntee työterveyslääkärinä kentän pitkältä ajalta. Hän tietää myös eläkkeellesiirtymisen kompastuskivet ja kriisiuhat.

Suureen muutokseen kannattaa alkaa varautua hyvissä ajoin. Terveydestä huolehtiminen on tärkeää, jotta eläkevuosina jaksaa. Siirtymä on koetus myös psyykelle. Mitä tehdä kaikella vapaa-ajalla?

– Moni haaveilee tekevänsä kaikki työt, jotka kotona ovat jääneet rästiin. Ne on kuitenkin nopeasti tehty, viikossa tai parissa. Entä sitten? Palkkatyöstä vapautuvaa aikaa on paljon, ja täysin uuteen tilanteeseen kannattaa alkaa varautua ajoissa, Varjo valaisee.

Moni on ollut koko elämänsä säännöllisten terveystarkastusten piirissä. Ketju kuitenkin katkeaa eläkkeellesiirtymisvaiheessa. Lääkäritalon senioriklinikka perustettiin vuonna 2008 täyttämään palvelutyhjiötä.

– Ihmisen terveyttä seurataan neuvolasta koulu- ja opiskelijaterveydenhoidon kautta työterveyshuoltoon. Eläkeläisenä tämä kuitenkin loppuu totaalisesti. Senioriklinikka perustettiin palvelemaan seniori-ikäisiä ja jatkamaan tätä ketjua, senioriklinikan sairaanhoitaja Terhi Saari-Hannibal selvittää.

Senioriklinikan asiakkaat saavat Terhi Saari-Hannibalilta säännöllisesti postia ja sovitusti kutsun terveystarkastukseen. Perusterveystarkastukseen kuuluu muun muassa verenpaineitten seuranta.

Alkutapaamisen jälkeen senio­riklinikka kutsuu sovitulla aikavälillä tarkastukseen, lähettää säännöllisesti postia ja viestittelee ajankohtaisista asioista. Syksyn kynnyksellä esimerkiksi muistuteltiin mieleen kaatumisen ehkäisyyn liittyviä asioita ja vinkattiin, miten välttyä murtumilta.

Senioriklinikka on vakiinnuttanut paikkansa ikäihmisten palvelujen kokoajana.

– Haluamme taata eläkeläisille katkeamattoman palveluketjun sekä tutun ja turvallisen henkilökunnan elämän käännekohdassa. Moni ikääntyvä kokeekin juuri tuttuuden turvallisena, kertoo Juha Varjo.

Eläkkeelle jääminen myös karsii so­siaalista elämää rajusti. Monet vapaa-ajan toiminnot ovat synkassa työpaikan kanssa.

”Ihmisen terveyttä seurataan neuvolasta
koulu- ja opiskelija­-tervey­denhoidon kautta
työterveyshuoltoon. Eläkeläisenä tämä
kuitenkin loppuu totaalisesti.”


Eläkkeel­le siirtymisen myötä monet aktiviteetit lakkaavat ja ihmissuhteetkin katkeavat. Muutos voi olla hyvinkin raju.

Senioriklinikkalaiset suosittelevat täyttämään tyhjää tilaa aktiivisesti.

– Liikkukaa monipuolisesti, menkää metsään, käykää teatterissa, kuunnelkaa musiikkia. Etsikää kaikenlaista mieltä ja kroppaa stimuloivaa toimintaa. Aivojumppaa ei sovi unohtaa seniorinakaan, Juha ja Terhi kannustavat.

Kun puolisot jäävät eläkkeelle samaan aikaan, eteen aukeaa täysin uusi ja yllättävä tilanne. Omat työurat jäävät ja ollaan nokikkain 24/7.

Solmujakin syntyy.

– Joskus tilanne kaipaa ammattilaisen, vaikkapa perheterapeutin apua. Senioriklinikka on matalan kynnyksen palvelua, mutta käytettävissä ovat tarvittaessa ison talon eri alojen ammattilaiset.

Haluamme ennaltaehkäistä yksin jäämisen tunnetta, luoda turvallisuutta säännöllisten tapaamisien kautta, Juha Varjo ja Terhi Saari-Hannibal kertovat.