Uusi kampusalue tarjoaa lisää ihmisvilinää

SAMKin uuden kampuksen ja matkakeskuksen ympärille rakentuu vireä keskus, joka liikuttaa tuhansia ihmisiä päivittäin.

Kampukselta on erinomaiset liikenneyhteydet: rautatieasema ja lentokenttä sijaitsevat lähellä ja tulevaisuudessa linja-autot lähtevät aivan rakennuksen vierestä. Kuva: Citycon

Satakunnan ammattikorkeakoulun uusi kampus vireyttää valmistuessaan koko Porin keskustaa. Se ja samana vuonna 2017 valmistuva matkakeskus siirtävät karhukaupungin kuhinaa entistä leveämmälle alueelle. Eikä kehitys asema-aukion osalta jää vielä tähän. Alueelle on kaavailtu myös uutta yritystoimintaa. Valtatien toisella puolella lentokentän läheisyydessä on vanha Avia-Pori-hanke, jossa on kaavoitettuna 50 000 kerrosneliötä yritys- ja toimistokäyttöön. Mikäli kaikki suunnitelmat toteutuvat, tulee kampuksen ympäristöstä varsin vireä keskus. Se on jo selvää, että tulevaisuudessa alueelle liikkuu päivittäin tuhansia ihmisiä.

Kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on mielissään siitä, että kaupungin keskusta leviää nyt myös tuohon suuntaan.

– Kampuksen valmistuminen ja sen alueen kehittäminen tasapainottaa keskustan rakennetta. Tämä on ikään kuin jatkumoa Puuvillan alueen kehittämiselle.

Samalla myös jo entisestään lähellä keskustaa olevat sairaala-alue, urheilukeskus ja lentokenttä tulevat vieläkin lähemmäs. Esimerkiksi lentokenttä on uudelta kampukselta vain kävelymatkan päässä. Tulevan matkakeskuksen vierestä, junaradan alta kulkevan Porttaalitunnelin kautta lentokentälle kävelee kymmenessä minuutissa.

Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen katsoo tyytyväisenä Porin keskusta-alueen kehittymistä, jonka olennaisena osana on SAMKIn uusi kampus. Kuva: Tomi Glad

– Harva kaupunki voi ylpeillä sillä, että lentokenttä ja urheilukeskus ovat käytännössä keskellä kaupunkia. Lentoon pääsee käytännössä kävelykadun päästä, Luukkonen maalailee.

Kokonaisuutena uusi alue vetää varmasti puoleensa myös uusia opiskelijoita. Kaupunginjohtaja Luukkonen uskoo, että täysin uudistuvan SAMKin vetovoima kantaa opiskelijarekrytoinneissa. Hän uskoo vahvasti, että uusi kampus imee uusia opiskelijoita puoleensa. Samalla Porin maine korkeakoulukaupunkina saa lisää vahvaa potkua taakseen.

– Tällä on erittäin suuri merkitys SAMKille. Se kuitenkin kilpailee opiskelijoista muiden ammattikorkeakoulujen kanssa.

Uudet ja modernit tilat ovat hyvä vetonaula. Kaikki SAMKin Porin toiminnot saadaan vihdoin saman katon alle. Kampuksen katon alle tulee myös yksi Porin suurimmista monitoimitiloista, jonne mahtuu parhaimmillaan esimerkiksi 1 300 kokousosallistujaa. Sama tasalattiainen tila on myös käytettävissä liikuntatarkoituksiin.

– Tuollainen paikka meiltä periaatteessa Porista vielä puuttuu. Sille löytyy varmasti monenlaista tarvetta ja se on hyvä lisä Porin tapahtumakaupunki-ilmeeseen, Luukkonen kertoo.

Tälle SAMKIn kampus näyttää asemalle päin. Kuva: Arkkitehti Oy Asmala

SAMKin uusi kampus

  • SAMK siirtyy nykyisiltä Porin toimipaikoiltaan, Tiedepuiston ja Tiilimäen kampuksilta, uudelle SAMK-kampukselle keväällä 2017. Opetus alkaa syyslukukauden alussa 2017. Opiskelijoita uudella kampuksella tulee olemaan noin 3 600. Uudesta noin 23 000 neliömetriä kattavasta kiinteistöstä 19 200 neliömetriä tulee SAMKin käyttöön.

  • Uudelta kampukselta valmistuu AMK ja Ylempi AMK -tutkintoihin: geronomeja, fysioterapeutteja, insinöörejä, kuntoutuksen ohjaajia, restonomeja, sairaanhoitajia, sosionomeja, terveydenhoitajia ja tradenomeja.