Oma kupariosaaminen on Luvatan käyntikortti maailmalla

Aurinkopaneelien virrankeräysnauha Sunwire® on yksi Luvata Porin valmistamista erikoistuotteista. Suurin osa siitä myydään ulkomaille.

Tuoteryhmäpäällikkö Tero Horttana on ollut mukana lähes koko sen ajan, kun Sunwirea on Porissa kehitelty.

Porin historia kuparin tuottajana alkoi jo 1940-luvulla, ja näyttää siltä, että myös tulevaisuudessa metalliosaaminen on arvossaan. Nyt vuonna 2016 kuparista syntyy Luvata Porin tehtailla vuosittain muun muassa 100 000 kilometriä aurinkopaneelien Sunwire®-virrankeräysnauhaa. Tinattu kuparinauha yhdistää aurinkopaneelin piikennot sähköisesti toisiinsa. Markkinat ovat globaalit, sillä tekniikka on aurinkopaneelien valmistuksessa valtavirtaa.

Luvata on ainoa valmistaja, joka valmistaa itse lankaan tarvittavan kuparin. Silloin siitä voidaan tehdä pehmeää, mikä parantaa lopputuotteen kestävyyttä. Jollei kupari ole riittävän pehmeää, hauraat aurinkopaneelin piikennot voivat helposti rikkoontua esimerkiksi lämpölaajenemisen seurauksena.

– Saharassa aurinkopaneelin lämpötila voi olla päivällä 60–80 astetta ja yöllä pakkasen puolella, Luvata Porin tuoteryhmäpäällikkö Tero Horttana kuvailee.

Sunwire-nauha syntyy Luvatan itse valmistamasta kuparinauhasta yhtäjaksoisessa tuotantoprosessissa, jossa happivapaa kuparinauha puretaan isommalta kelalta, puhdistetaan, hehkutetaan, kuumatinataan, jäähdytetään, oikaistaan ja kelataan pienemmille toimituskeloille. Lopulta tuote pakataan ja lähetetään asiakkaille, joita on ympäri maailmaa.

Luvata Pori valmistaa muun muassa Sunwire-kuparilankaa, jota käytetään aurinkopaneelien valmistuksessa.

Vaikka aurinkoenergia odottaa Suomessa vielä läpimurtoaan, myös Porista voi bongata Luvatan aurinkolangan työssään. Kaupungin uimahallin katolla on nimittäin Sunwiren avulla toimivia aurinkopaneeleita. Aurinkoenergia on osa kansainvälistä megatrendiä, kestävää kehitystä. Sunwirea valmistetaankin Porin lisäksi täällä kehitetyllä teknologialla myös Luvatan Malesian, Kiinan ja Yhdysvaltojen tehtaissa.

Tero Horttana on myös Luvatan aurinkoenergian kansainvälisten asiakkuuksien johtaja. Hänelle kertyy 70–80 matkapäivää vuodessa, Euroopasta Aasiaan ja Amerikkaan. Myynti on pitkäjänteistä, sillä voi mennä pari vuottakin, ennen kuin liikesuhde syntyy. Yhtiössä ollaan äärimmäisen iloisia siitä, että lentotoiminta Porissa alkaa taas, ja toiveissa on tietenkin lisää vuoroja erityisesti aikaiseen aamuun ja myöhäiseen iltaan, jolloin aikasäästö Eurooppaan matkustaessa olisi työpäivissä merkittävä. 

Luvata Porin tuotteiden, kuten Sunwiren kohdalla henkilökohtainen kontakti asiakkaisiin on tärkeää, koska jokaisella asiakkaalla on omanlaisensa prosessi, jossa tuotetta käytetään. Jos ongelmia tulee, ne voidaan ratkaista sillä, että Horttana käy paikan päällä ja antaa neuvoja tai muutosehdotuksia. Viestit kulkevat myös toiseen suuntaan.

Pehmeä kupari parantaa aurinkopaneelin piikennojen kestävyyttä. Luvata on ainoa valmistaja, joka valmistaa itse lankaan tarvittavan kuparin.

– Eräällä vierailulla asiakaan tuotantopäällikkö esitteli uusia viivakoodin lukulaitteitaan, joilla aurinkopaneelin valmistuksessa käytetyt komponentit saadaan helposti luettua heidän laadunvarmistusjärjestelmäänsä. Keskustelujen pohjalta lisäsimme Sunwire-nauhan kiinnitystarraan 2D-viivakoodin, jolloin asiakkaan operaattori saa luettua jokaisen kelan tiedot suoraan järjestelmään, kun kela otetaan käyttöön.

Tällainen asia ei välttämättä tule oston ja myynnin keskusteluissa esiin, vaan sillä, että mennään paikan päälle ja puhutaan esimerkiksi tuotannon tai laadun ihmisten kanssa.