Kide säihkyy ikuista rakkautta

Kultaseppä Olli Lindroosin uusin sormus, Kide, on valittu Suomen kauneimmaksi.

Kide, kuten edeltäjänsä Lumi ja Sade, ovat syntyneet rakkaudesta luontoon, sen muotokieleen ja ainutlaatuisuuteen.

– Jokaisen parin rakkaus on uniikki ja ikuinen. Sormus on tämän päättymättömyyden symboli. Timantti taas on maailman kovimpia aineita, joten se kestää kaiken! Täydellisesti yhteensopivilla sarjoilla voi luoda oman sormuskokonaisuus, joka kasvaa elämän myötä. Ja tietysti juuri omaan sormeen mitoitettuna, Olli Lindroos valaisee.

10-vuotiaan visualistin veri kuohuu käsityöluokassa. Gulliverin työkalut lilliputin käsissä – alumiinisormuksesta tulee karkea, kamala. Ei lainkaan suunnitelman mukainen. Poika sisuuntuu ja tekee isän kultasepänpajassa paremman. Neljännesvuosisata myöhemmin saman pojan Kide-sormus valitaan maan kauneimmaksi.

Kultaseppä Olli Lindroos, 36, muistaa lämmöllä ensiaskeleitaan suunnittelun ja toteutuksen ristitulessa. Pikkupojasta on hioutunut tinkimätön ammattilainen. Nyttemmin miehen vetovastuulla on neljä liikettä Porissa ja Helsingissä.

Ihanteellinen ihmissuhde perustuu täydelliseen harmoniaan, Olli Lindroos pohtii.
Timanttisormusta ympäröivät syleilijät. Kuvan Lumi palkittiin Vuoden kauneimmaksi sormukseksi vuonna 2012.

Vuonna 2012 Vuoden kauneimman sormuksen tittelin pokkasi Lumi. Uuden, palkitun Kide-sormuksen aihio syntyi sekin luonnossa ja luonnosta.

– Tutkin veden eri olomuotoja. Seurasin, miten vedestä muodostuu kide, kiteestä ainutkertainen lumihiutale. Miten hienosti kide istuukaan ikuisuutta ja ainutlaatuisuutta symboloivaan sormukseen, avaa Lindroos.

Lindroos ymmärsi myös, että luonnossa muutos etenee harmoniassa, mikä päätyi korusarjan nimeksikin.

– Ihanteellinen ihmissuhde perustuu myös täydelliseen harmoniaan, mies pohdiskelee.

Oivalluksesta alkaa pitkä luomisprosessi. Ensin designeri pyörittelee visiota perinteisesti paperilla. Sitten muodot siirretään tietokoneelle ja suunnittelu jatkuu 3D-ohjelmassa.

– Suunnittelu on tiukkaa yhteistyötä rautaisten seppieni kanssa. Tuotantoon mennään vasta, kun olen täysin tyytyväinen lopputulokseen.

Jo pienenä omaksuttu perusfilosofia on säilynyt.

– Mikään ei mene designin ja laadun edelle. Työvaiheiden helpottaminen ei saa oikaista visualistiminäni piirtämiä mutkia. Ongelmat on tehty ratkaistaviksi!

Kultasepän paja sijaitsee Porissa. Olli luottaa vahvaan seppänelikkoonsa Juhaan, Paavoon, Oonaan ja Sannaan.

12-vuotiaan tasohyppelypelin takakansi on irronnut ja nappiparisto pudonnut. Peli menetetty iäksi, poika uskoo ja suree. Isä-Esko ottaa laitteen, mittaa ja sahaa viivoittimesta palan, kaivertaa tarvittavat urat, valitsee pariston ja laittaa osat paikalleen. Ojentaa sanatta toimivan pelin pojalleen ja jatkaa töitään. Rauhallisesti. Itsevarmasti. Lämmöllä.

– Siitä hetkestä isä on ollut suurin sankarini. Pieni episodi opetti periksi antamattomuutta ja ongelmanratkaisua.

Ollin filosofiaan kuuluu myös johdonmukaisuus.

– Kaikki sormussarjojen osat sopivat toisiinsa nyt ja vasta. Näin uniikkien yhdistelmien määrä ja asiakkaiden valinnanvapaus kasvavat. Yleensä käytetään keskellä kivisormusta, jota ympäröivät sormukset olemme nimenneet syleilijöiksi. Kokonaisuuden hinta muodostuu materiaaleista, timanttien määrästä, niiden karaattiluvusta.

Olli Lindroos käyttää niin perinteisiä, vuosisataisia työkaluja kuin uusinta tietotekniikkaa. Suunnittelijan korvaamattomana apuna on myös 3D-tulostustekniikka.

Lindroos lanseeraa sivustollaan ”sormusgeneraattorin”, jossa pääsee kaikessa rauhassa pyörittelemään vaihtoehtoja aitoina kuvina kolmiulotteisesti.

Sormus on klassinen joululahja.

– Sormuksemme tehdään uniikisti sormeen sopivaksi. Haluamme estää jouluaaton ikävän sopimattomuusongelman. Tuntuu kurjalta alkaa heti rikkoa sormusta pienentämisen tai suurentamisen takia. Meiltä saa tyylikkään, luksusta henkivän lahjakortin, jossa kerrotaan upeasta lahjasta ja kutsutaan saaja meille kultasepänliikkeeseen tarkkojen mittojen ottamista varten, vinkkaa Olli Lindroos.

Karaatti on timantin paino

  • Timantin paino mitataan karaatteina, ja yksi iso timantti on luonnollisesti arvokkaampi kuin monta pientä.
  • Karaatti on 0,2 grammaa, ja esimerkiksi kahden karaatin timantti on erittäin näyttävä. Suomalaisittain suuri, suosittu koko on 0,3 karaattia.
  • Yksi kuuluisimmista timanteista on Lontoon Towerissa näytillä oleva kuningatar Elisabetin kruunun jalokivi Koh-i-Noor, Valon vuori. Sen karaattimäärä on 105 eli se painaa 21,6 grammaa.

 

E. Lindroos Helsinki
E. Lindroos Pori
Tilaa Kide lahjaksi
Muotoile unelmiesi Lumi-sormus