Kotipizza hakee uusia menestyjiä Poriin ja Raumalle

Oman itsensä herraksi pääsee vaikka peruskoulupohjalta, sillä aiempaa kokemusta ei tarvita. Kaksi tyytyväistä Kotipizza-yrittäjää kertovat, miten myyntiennätyksiä tehdään.

Anu Riihimäen valttikortti on iloinen asiakaspalvelu. – Työssä parasta ovat ihanat työkaverit sekä asiakkaat, Riihimäki kertoo.

Kotipizza-ketjun myynti kasvoi viime vuonna lähes 10 prosenttia, ja yksistään joulukuussa ketju tahkoi noin 15 prosentin myynninkasvun. Henkilökohtaiseen myyntiennätykseen ylsi Anu Riihimäki, turkulainen Kotipizza-yrittäjä.

Riihimäen yritys rikkoi oman ravintolansa aiemmat myyntiennätykset viime vuonna kahdesti, ensin lokakuussa, sitten joulukuussa.

– Koko ketju teki todella hyvän tuloksen. Ei meidän ennätysmyynti kuitenkaan yksistään minusta ollut kiinni, kyllä sitä oli tekemässä koko meidän tiimi, Riihimäki kiittelee.

Pizzeriatöiden piti olla Anu Riihimäelle vain välietappi.

– Aloitin työt Kotipizzassa opiskelujen aikaan. Minulla ei ollut koulutusta tai kokemusta ravintola-alalta, vaan menin töihin ihan peruskoulupohjalta, Riihimäki kertoo.

Kahdeksan vuotta myöhemmin nuori nainen seisoo ylpeänä oman pizzeriansa tiskin takana. Edellisen yrittäjän sairastuttua Riihimäki tarttui rohkeasti tilaisuuteen ja alkoi itse yrittäjäksi.

Kahdeksan vuotta Kotipizzalla ei ole saanut Anu Riihimäkeä kyllästymään. Päin vastoin, hän kouluttautuu parhaillaan ja pyrkii oppimaan aina lisää myös työstään.

– Työt olivat minulle jo tuttuja, olin tehnyt täällä jo kaikkea. Olen yrittäjähenkinen, yrittäjäperheen lapsi. Lisäksi tiesin, että minulla on ketjun tuki takana. Ei tarvitse olla yksin, vaan aina saa ammattilaisilta apua, oli kyse taloushallinnosta tai raaka-aineiden tilauksista.

Riihimäen mukaan yrittäjien vertaistuki on jokapäiväistä. Valtakunnallisia seminaareja järjestetään kahdesti vuodessa, joten tuttuja yrittäjiä on ympäri Suomea.

– Yrittäjä saa aloittaessaan muutaman päivän pizzanpaisto-koulutuksen ja ketjulta apuvoimia avajaispäiviin. Lisäksi suoritetaan parin viikon mittainen työharjoittelu ja opiskellaan yrittämisen perusteita ennen oman yrityksen toiminnan aloitusta. Itse suoritan parhaillaan myös Kotipizzan järjestämää yrittäjän ammattitutkintoa. Se ei tunnu ollenkaan raskaalta, päinvastoin oikein odotan koulupäiviä ja etenkin toisten yrittäjien tapaamista. Koulupäivän jälkeen puimme kuulumisia iltamyöhään, Riihimäki nauraa.

Kahdeksantoista vuotta Kotipizza-yrittäjänä toiminut Marko Juntunen kiittelee myös yrittäjien hyvää yhteispeliä ja ketjun antamaa tukea.

Marko Juntunen opetteli heittämään pizzapohjan yhdessä yössä, jotta saisi työpaikan. – Minulle sanottiin, että pääsen töihin, kun osaan heittää pizzan. Harjoittelin yhden yön sellaisilla kumiläpysköillä, kunnes opin tekniikan. Seuraavana aamuna aloitin työt, Juntunen nauraa.

– Minulla on kyllä aiempaakin kokemusta ravintola-alalta, mutta ison ketjun kanssa yrittäminen on vaivatonta. Konsepti on selkeä, laatu ja raaka-aineet ovat huippuluokkaa ja yritys on valtakunnallisesti tunnettu, Juntunen listaa.

Juntusen mukaan on yrittäjästä itsestä kiinni, kuinka paljon tekee töitä.

– Kantapään kautta olen oppinut, että säännölliset vapaat ja kunnon loma pari kertaa vuodessa kannattaa pitää oman jaksamisen vuoksi. Hallinnollisiin töihin minulla menee ehkä 1–2 tuntia päivittäin, muun ajan olen tiskillä pizzoja pyörittäen, Juntunen arvioi.

Riihimäki ei haluaisi jättäytyä pelkäksi yrittäjäksi esimerkiksi avaamalla toista pizzeriaa, vaikka sekin olisi Kotipizza-ketjussa mahdollista.

– Nautin asiakaspalvelusta ja perustyöstä tiskin takana. En haluaisi ruveta pelkäksi hallinnolliseksi johtajaksi. Meidän paikkamme on tunnettu iloisesta palvelusta. Asiakkaatkin odottavat paljon mieluummin hetken ruokiaan, kun saavat hyvää palvelua, Riihimäki juttelee hymyillen.

Molemmat yrittäjät viihtyvät työssään niin hyvin, ettei ainakaan lähiaikoina ole suunnitelleet tekevänsä muuta.

– Olisiko oma henkilökohtainen tavoite, että miljoona pizzaa pitää paistaa. Pari vuotta sitten laskin että kasassa on jo 500 000, joten ei se mahdoton tavoite olisi, Juntunen nauraa.

– Jos vaan terveys säilyy, niin en näe tällä hetkellä mitään syytä sille, miksi tekisin jotain muuta, Riihimäki lisää.

 

Kuka?

Marko Juntunen

Kotipizza-yrittäjä Turun Humalistonkadulla

Ollut Kotipizza-yrittäjänä 18 vuotta

Lempipizza: Burgerpizza, syö usein pizzansa gluteenittomalla pohjalla

Oho: Opetteli pitsanheiton yhdessä yössä, koska halusi saada työpaikan pitseriasta

Kuka?

Anu Riihimäki

Kotipizza-yrittäjä Turun Haritussa 

Ollut Kotipizzalla töissä 8 vuotta, 3,5 vuotta yrittäjänä

Opiskelee parhaillaan Kotipizzan kautta yrittäjän ammattitutkintoa

Suosikkipizza: Parmiamo

Rikkoi oman myyntiennätyksensä ensin viime lokakuussa, sitten joulukuussa.

 

Marko ja Anu paljastavat täydellisen pizzan salaisuuden, katso: