Jytämusa herättää muistot

Musiikkimuistot nostavat tunteet pintaan Kirvatsin Jytässä. Kesäisellä luodolla kukkii entisten nuorten yhteisöllisyys.

Jytäkoordinaattori Elina Wallin on tyytyväinen, sillä festivaaleista saatu palaute on ollut erittäin positiivista. Elina on syntynyt vuonna 1980, mutta hänen tiukimmat muistijälkibiisit kielivät nuoruuden fiftarivaiheesta.


Musiikki jättää mieleen vahvat muistijäljet. Iän myötä asioita tuppaa unohtumaan, mutta yksi on varmaa: lapsuudessa ja nuoruudessa kuunnellut kappaleet palaavat kirkkaina mieleen heti ensitahdeista.

Pääasiassa viidenkympin paremmalla puolella oleville suunnattu Kirvatsin Jytä todistaa väitteen todeksi.

– Palaute on ollut erittäin positiivista, ja ilon ja ihmisten jälleennäkemisen riemun aistii luodolla. Musiikilla on mahtava yhdistävä voima, vakuuttaa jytäkoordinaattori Elina Wallin.
 

Kirvatsin Jytä järjestetään Porin Kirjurinluodossa, joka jo paikkana tuo monelle vanhoja muistoja mieleen.


Kirjurinluoto jo paikkana on monelle ikimuistoinen. Yksi suree traagisia bänksejä lintuaitauksen varjossa, toinen haikailee ensisuukon ihanuutta ja kolmas vänkää kuplahallin paikasta, mutta ennen kaikkea nurtsilla jammataan ja jytätään, hipataan ja hopataan.

Jytään tullaan usein isolla joukolla.

– Moni kokosi jo heti ensimmäiseen sessioon vanhoja, nuoruusaikojen kaveriporukoita, mutta mukaan lähdettiin myös työkavereiden tai nyky-ystävien kesken.

Jytä ruokkii nuoruuden nostalgiaa.

– Ihmisellä on tarve jakaa muistoja ja jutella menneistä. Ne ovat tärkeä osa identiteetin rakentumista. Internet facebookeineen on hyvä foorumi erilaisille retromuisteluryhmille.
 

Tapahtuman järjestämisen mahdollistaa ajankohta samalla viikolla Porisperen kanssa. Ilman tätä synergiaetua festivaalin järjestäminen ei olisi mahdollista.


Harri Vilkunan ja Wallinin ideoima kesäfestari järjestetään ensi kesänä kolmannen kerran. Artistien valinnalla on ensiarvoisen tärkeä merkitys.

– Yhteisöllisyys syntyy tuttujen, tunteita herättävien kappaleiden kautta. Niiden kautta aukeaa ovi takaisin nuoruuteen ja muistot saavat virrata vapaasti.

Eini, Porin Beatles, Raittisen veljekset, Baccara-duo, Danny, Tapani Kansa ja Frederik, siinä muutamia jytätähtiä. Ensi kesän kattauksesta Wallin ei hiisku halaistua sanaa, mutta vakuuttaa että taas tanner tömisee ja luoto raikaa!

Elina Wallin on itse syntynyt vuonna 1980, mutta hänen tiukimmat muistijälkibiisit kielivät nuoruuden fiftarivaiheesta.

– Raittisen Kaunis nainen sekä Hurriganesin Only One ja I Will Stay.

Kirvatsin Jytän ajankohta on tutusti samalla viikolla Porisperen kanssa. Synergiaetu mahdollistaa spesiaalitapahtuman järjestämisen, sillä kaksi festivaalia hoituu yhdellä pystytyksellä.

– Yhteistyökumppanimme täydentävät mukavasti tapahtumakattausta. Haluamme palvella niin, että kohderyhmä ja tuotteet kohtaavat kätevästi luodolla, Wallin jatkaa.

Opiskelijoiden tekemä markkinatutkimus osoitti pääjoukon kävijöistä osuvan 55–75 -ikähaarukkaan.

– Porisperessä juhlivat nuoret aikuiset, joiden lapset ovat isovanhemmilla hoidossa. Kirvatsin Jytässä nämä ahkeranäppiset mummut ja laukkaratsureimavaarit sitten avaavat hanat, Wallin nauraa.

”Yksi suree
traagisia bänksejä
lintu­aitauksen
varjossa, toinen
haikailee ensi­suukon ihanuutta.”