Panama-paperit, rengasvilppi ja päästöhuijaus riepottelevat – eettinen yritys kestää talouden paineissakin

 

– Taloustilanne luo paineita. Siksi yritysten pitää käydä läpi eettisiä pelisääntöjään, sanoo Tapio Aaltonen.

Isot huijauspaljastukset leimaavat aikaamme. Isojen, fiksujenkin firmojen yritysetiikka tuntuu olevan hakusessa. Huittisten Säästöpankki nosti kissan pöydälle ja pureutui yritysetiikkaan ja yhteiskuntavastuuseen syvällisesti Nakkilan Villilässä.

Yritysvalmentaja Tapio Aaltonen alusti illan ja sparrasi pankin isäntiä ja henkilökuntaa pohdiskelemaan, ideoimaan ja etsimään vaihtoehtoja.

Loppujen lopuksi asia on hyvin yksinkertainen.

– Paras henkivakuutus yritykselle on toimia oikein ja rehellisesti. Puhtaat toimintatavat kestävät päivänvalon eikä tarvitse koko ajan stressata ja pelätä paljastumista, Tapio Aaltonen kiteyttää.

Paljastusrypäs kertoo karua kieltään aikamme "maan tavasta".

– Talouden paineet ovat kovat. Ihminen on kekseliäs löytämään oikaisukeinoja. Globaali kilpailu, työttömyys, konkurssit. Kaikki nämä luovat paineita yrityskenttään. Elämme suuren murroksen aikaa: Vanhat jutut eivät enää päde, mutta uudet pelisäännötkään eivät ole vielä vakiintuneet, Aaltonen avaa.

– Siksi juuri nyt yritysten pitää käydä eettisiä pelisääntöjä ja arvoja läpi. Etsiä oikea tapa toimia ja viestiä se niin omalle henkilökunnalle, asiakkaille kuin sidosryhmillekin.

 

Video: Eettisesti toimivassa yrityksessä myös henkilöstö voi paremmin

 

Kaiken takana on ihmisen ahneus ja halu saada itselle hyvää. Tämä voi sokaista valitsemaan kyseenalaisia toimintamalleja. Aaltonen suosittelee valitsemaan eettisiä malleja, jotka kannattavat pitkän päälle. Lyhyellä aikavälillä vilpillä voi saavuttaa hetkellistä hyötyä, mutta tie on lyhyt. Suuri yleisö rankaisee ja etenkin pankkimaailmassa seuraukset voivat olla karut.

Aaltonen otti konkreettisen esimerkin.

– Öljyn kaataminen takapihalle antaa hetkellisen hyödyn tai vaikka pankkiryöstö! Mutta kannattaako hetken hyödyn takia uhrata koko toiminta.

Eettisyys ja yhteiskuntavastuun kantaminen antavat mahtavan kilpailuedun.

– Yritys, joka uskoo arvoihinsa ja toimii eettisesti, menestyy. Uskottavuus säilyy niin asiakkaiden kuin mediankin suuntaan. Tällaisessa yrityksessä tehdään työtä tehokkaammin, kun aikaa ei mene peittelyyn. Työyhteisö on terveempi ja tutkimusten mukaan myös innovatiivisempi!

Tapio Aaltonen puhui yritysten eettisyydestä Huittisten Säästöpankin yhteistyökumppaneille ja asiakkaille Nakkilan Villilässä.

Yhteiskuntavastuuta paikallisesti

Huittisten Säästöpankin toimitusjohtaja Toivo Alarautalahti linjasi, että pankilla on sekä helppoa että vaikeammin hahmotettavaa vastuunkantoa.

– Helppoa vastuullisuutta on se, että tuemme seutukuntaamme jakamalla rahaa asukkaiden ja yhteisöjen hyvinvointiin muun muassa hankkeiden ja sponsoroinnin kautta. Työllistämme 62 henkeä, ja olemme alueemme suuria veronmaksajia.

Alarautalahti muistuttaa myös, että tuote- ja palvelu-ulostulotkin ovat osa yhteiskuntavastuuta. Ne vastaavat yhteiskunnan vaihtuviin oloihin.

– Tarjoamme esimerkiksi nollakorkoista opintolainaa vastaiskuna yhteiskunnan opintotuen heikentämiseen.

Syvällisempää ja vaikeammin hahmotettavaa vastuullisuutta puolestaan edustaa vaikkapa vastuullisuus luotonannossa.

– Eettisiä ratkaisuita tehdään pankin arvojen pohjalta. Joskus täytyy tehdä ikäviäkin ratkaisuja, kuten kassa-aukioloaikojen supistamista tai työntekijöiden tai lainojen irtisanomisia. Vastuunkantoa kuitenkin on, että uskalletaan tehdä kipeitäkin päätöksiä, jotta kokonaisuus voi hyvin.

– Tuote- ja palvelu-ulostulotkin ovat osa yhteiskuntavastuuta. Ne vastaavat yhteiskunnan vaihtuviin oloihin, muistuttaa Huittisten Säästöpankin toimitusjohtaja Toivo Alarautalahti.

Säästöpankkien alkuperäisenä tavoitteena oli säännöllistä rahapalkkaa nauttivan työntekijäluokan taloudellisen aseman parantaminen.

– Ihmiset tarvitsivat säästöpankkia, jotteivät köyhät turvautuisi köyhäinhoitoon ja muodostaisi taakkaa yhteiskunnalle. Periaatteena oli, että ahkeruuden ja säästäväisyyden avulla köyhä voi itse parantaa omaa asemaansa. Näistä periaatteiden kirjoittamisesta on parisataa vuotta, mutta asia on taas ajankohtainen. Pankkien yhteiskuntavastuuta ja -vaikuttamista tarvitaan entistä enemmän 2000-luvulla, toimitusjohtaja pohtii.

Säästöpankissa ei ole varsinaisia omistajia, vaan ylintä valtaa käyttävät isännät.

– Olemme paikallinen toimija, ja oman seutukunnan hyvinvointi on meille aidosti tärkeää.

Eettistä pohdintaa käydään Alarautalahden kokemuksensa mukaan kentällä selvästi aikaisempia vuosia enemmän.

– Jalkauduimme Puuvillaan, jossa meillä oli popup-konttori kuusi viikkoa. Ihmiset tenttasivat ahkerasti pankkimme vastuullisuusasioista. Panama-paperit ovat nousseet myrskynsilmään, ja pankkitoiminnan periaatteet kiinnostavat ihmisiä. Pääsimme kertomaan omasta toiminnastamme ja sen läpinäkyvyydestä tuhansille kiinnostuneille.

 

Yritysvalmentaja Tapio Aaltonen

  • Kotoisin Porista.

  • Lyseon kasvatti valmistui teologian maisteriksi ja on toiminut muun muassa pappina, toimittajana ja päätoimittajana.

  • Julkaissut toistakymmentä tietokirjaa johtamisesta. Yrityksen arvot ja etiikka on voittanut Pro Oeconomia -palkinnon.

  • Aaltonen perusti Novetos Oy:n vuonna 1997. Esimiesvalmennukseen erikoistuneen yrityksen palveluksessa on nykyään noin 20 asiantuntijaa.

  • Tapio Aaltonen puhui yritysten eettisyydestä Huittisten Säästöpankin järjestämässä illassa Nakkilan Villilässä 7. kesäkuuta.