Kaupunkilegendoille kylmää kyytiä

Cxense Display

Linnainmaankulma – porilaisittain Tornitalo – herättää tunteita ja kirvoittaa mielipiteitä. Keskustan maamerkistä puhuttaessa mukana on usein myös reipas ripaus mutua.

Hartelan uusi Tornitalo on herättänyt paljon keskustelua. Gallup-kierros tavallisena arkiaamupäivänä osoitti, että porilaiset näkevät tornitalossa paljon hyvää ja kaunista.


– Juttelen paljon ihmisten kanssa ja seuraan aktiivisesti keskustelua yleisönosastoissa ja netissä. Kaikki uusi herättää luonnollisesti mielipiteitä, ja niitä maailmaan mahtuu! Selkeät virheet toki pyrimme oikomaan, Hartela Oy:n asiakaspalveluinsinööri Maarit Mäkinen kertoo.

Porin korkeimman asuintalon rakentaminen Isolinnankadun ja Mikonkadun kulmaan on synnyttänyt myös kaupunkilegendoja, jopa nettitrollausta.

– Uskon kuitenkin, että valtaosa ihmisistä ottaa asioista selvää eikä usko kaikkia nettijuttuja. Oikeaa tietoa on kuitenkin helposti saatavilla.

Yksi tavallisimmista on pelko Viidennen osan asukkaiden intimiteettisuojan rikkoutumisesta. Mäkinen kuitenkin vakuuttaa, että asunnoista ei näe pihojen yksityiskohtia.
 

Yleisen luulon vastaisesti tornitalosta ei näy Viidennen osan asukkaiden pihojen yksityiskohtia.


Asuntojen myynnin nopeus tai hitaus on sekin synnyttänyt väittämiä.

– Yli puolet asunnoista on jo myyty. Kalliissa kohteessa kauppaa käydään harkitusti, ja ostajat tarvitsevat aikaa päätökselleen ja rahoitusasioiden järjestelyyn.

Koko Hartelan tiimi on ylpeä tornitalostaan. Mielipide-erot sopivat rakentajien pirtaan, mutta laatua koskevilta vääriltä väitteiltä Mäkinen haluaa katkaista siivet.

– Tiedän urakoinnin jokaisen vaiheen täyttävän rakentamisen tiukat laatukriteerit.

"Yli puolet asunnoista on jo myyty. Kalliissa kohteessa kauppaa käydään harkitusti, ja ostajat tarvitsevat aikaa päätökselleen ja rahoitusasioiden järjestelyyn."

Materiaalivalinnoissa makuja on yhtä monta kuin asujaakin.

– Meillä Hartelassa on selkeä linjaus, että asunnon varustelu ja stailaus tehdään muutostyömenettelyn kautta. Nykyään on todella vaikea poimia vakioiksi materiaaleja, jotka miellyttävät kaikkia. Siksi valitsemme ajan trendeistä klassisimmat. Näin emme päästä hintoja karkaamaan ylikalliilla materiaaleilla, esimerkiksi kivitasoilla. Muuten kohdekauppaa ei saataisi ikinä käyntiin, koska hinnan vuoksi varausaste jäisi matalaksi, Mäkinen selventää.

"Nykyään on todella vaikea poimia vakioiksi materiaaleja, jotka miellyttävät kaikkia."

Hinta herättää myös suuria tunteita.

– Teemme laatuasuntoja kaupungin keskeiselle paikalle, palveluiden ytimeen. Parkkipaikkojen ja tontin hinta vaikuttavat luonnollisesti asunnon hintaan.

Joku epäilevä tuomas luonnehti terasseja liian kuumiksi, jopa liian isoiksi. Parkkihallia taas morkattiin askeettisen jääkylmäksi.

– Asunnoissa on viilennyslaitteet ja takaan, ettei parvekkeilla todellakaan paistu!

Parkkihalli taas on nimensä mukaisesti halli, ei autotalli.

– Uskon, että ensimmäinen Tornitalo raivasi tietä ennakkoluuloilta ja toisen rakentamisessa törmätään entistä vähemmän virheellisiin uskomuksiin.
 

Gallup-kierros tavallisena arkiaamupäivänä osoitti, että porilaiset näkevät tornitalossa paljon hyvää ja kaunista.

 1. Leena Ketonen
  – Olen jo niin tottunut Linnainmaankulman näkymään, ettei taloa tahdo enää edes huomata! Itse rakennus viehättää silmää, ja sen sijainti on kovasti mieleen. Arvostan asumista palveluiden lähellä, ja kotini on keskustan kerrostalossa. Kun tornitalon suunnitelma julkistettiin, kiinnostuin ja harkitsin jopa asunnon ostoa. Kerrostalot, korkeatkin, kuuluvat kaupunkien keskustaan. Itselleni sopii, vaikka vastaavanlaisia rakennettaisiin enemmänkin.
 2. Reijo Koivula
  – Tornitalon kauneus on aivan toista kuin torin varren synkät brezhneviläishenkiset kerrostalot. Vähän vain pakkaa hymyilyttämään porilaiskeskustelu tornitalon korkeudesta. Olen matkustellut metropoleissa ja työskennellyt esimerkiksi Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa, jossa korkein talo taitaa olla 170-kerroksinen. Kotini on Ulvilassa, enkä vaihtaisi maaseutuasumista mihinkään. Kakkosasunnon paikkana tornitalo olisi ok.

 3. Marketta Lehto 
  – Olen kokonaan vastaan moista korkeaa kerrostaloa! Aivan liian paljon kerroksia. Itseäni huolestuttaa myös hissin varassa oleminen. Mitä tehdään, jos se menee epäkuntoon? Ylimmissä kerroksissa on sitä paitsi niin kuuma, että siellä vallan paistuu. Itse haluan asua alhaalla ja varjossa. Tornitalo erottuu lisäksi liian voimakkaasti maisemasta. Tunnen myötätuntoa viikkarilaisia kohtaan: tornitalon asukkaat näkevät suoraan pikkupihoihin.

 4. Anni Heiskanen
  – Tornitalo sopii kauneusarvoihini. Se on hieno. Tykkään materiaaleista ja väristäkin, taitaa olla kuparia, eikö? Noin yksinään se vaikuttaa vähän orvolta pistäessään esiin kaupunkikuvasta. Mutta jos se saa ympärilleen vastaavanlaisia, näkymä tasapainottuu. Olen Porista kotoisin, mutta opiskelen kauppateitä Turussa. Kerrostaloasuminen on opiskelijalle itsestäänselvyys, ja korkeat talot kuuluvat olennaisena osana kaupunkikuvaan.

 5. Raimo Anttila
  – Olen työurani aikana kiipeillyt korkeissa mastoissa, joten tiedän, että yläilmoissa voi alkaa huimata. Pään pitää soveltua korkeisiin paikkoihin, joten ihan kaikille asuminen tornitalossa ei sovi. Itselläni on omakotitalo Musassa, ja vanhemmiten alkaa arvostaa palveluiden läheisyyttä. Pitää päästä helposti kauppaan, apteekkiin, pankkiin... Siinä mielessä keskusta-asuminen saattaa joskus tulla kyseeseen.

 6. Marko Hietikko
  – Olen seurannut tornitalon rakentumista paikalleen ja ottanut vaiheista valokuvia. Hankkeen ympärillä vellonut keskustelu kiinnostaa myös, vaikka vastustajien argumentit ovat välillä kornejakin. Yksi toivoi paikalle mieluummin parkkipaikkoja, toinen pelkäsi Viikkarin asukkaiden yksityisyyden puolesta. Mielestäni Porin pitää kehittyä, uutta pitää rakentaa ja samalla tuulettaa tunkkaista keskusteluilmapiiriä.