Sijainti on sijoittajillekin ykkösasia

Cxense Display

Palvelujen läheisyys vetää vuokralaisia, kun apteekki, ruokakauppa, Alko ja kahvila ovat oman asuintalon alakerrassa. Rakentamisen laatu näkyy hyvänä äänierityksenä, energiatehokkuutena ja pienenä luksuksena, esimerkiksi viilennysjärjestelminä.

Ainutlaatuinen maisema kahteen ilmansuuntaan on yksi Tornitalon myyntivalteista.

Sijainti ydinkeskustassa ja talon erityislaatuisuus olivat pääsyyt, miksi Merja ja Pertti Naukkarinen päättivät ostaa sijoitusasunnon Asunto Oy Porin Linnainmaankulmasta heti kun varaus oli mahdollista tehdä.


– Meidän omistamamme asunto on oikeastaan melko matalalla, kuudennessa kerroksessa. Mutta se on juuri parkkihallin kannen ylle rakennetun viherpihan yläpuolella, joten terassilla on todella viihtyisää. Näköala on jopa parempi kuin vähän ylempänä, josta näkyy lähitalojen kattoja, Merja Naukkarinen huomauttaa.


Naukkaristen asunnosta tehtiin vuokrasopimus nopeasti. He ovat tyytyväisiä erityisesti taloyhtiön etulyöntiasemaan palvelujen suhteen. Naukkariset ovat halunneet myös pohjustaa itselleen mukavat eläkepäivät.


– Hissillä pääsee suoraan ruokakauppaan, apteekkiin ja Alkoon. Kyllä olemme ajatelleet myös omaa vanhenemistamme ja sitä, että voimme sitten asua mukavasti täällä, pariskunta kertoo.

Merja ja Pertti Naukkarinen ostivat asunnon Tornitalosta sijoitusmielessä. Toki he ovat suunnitelleet, että voivat mahdollisesti muuttaa asuntoon myöhemmin itse.

Porin Tornitaloksi kutsuttu talo ei Porin Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Marja Mykrän mukaan ole suurien kaupunkien rakennuksiin verrattuna erityisen korkea, mutta Porin korkeimpana tietysti ainutlaatuinen – paitsi sijainniltaan, myös rakennustavaltaan.


– Sijainti on kerrostaloasumisessa ykkösasia, eikä tämän keskemmälle keskustaa Porissa pääse. On ihan mahtavaa, että voit oikeasti hakea seitsemältä lisää kahvimaitoa tai tuoretta leipää vaikka aamutossuissa, Mykrä huomauttaa.


Kokeneena kiinteistövälittäjänä Mykrä tietää, että uudiskohteita tulee todella harvoin myyntiin näin keskeiseltä paikalta.


– Tässä kohteessa myös rakentamisen laatuun on todella panostettu. Terassirakentaminen tässä mittakaavassa on ainutlaatuista, ja paikoilleen valettu betonirunko, sekä esimerkiksi neljännen ja viidennen kerroksen metrin paksuinen betonivälipohja tekevät rakennuksesta lujan. Lisäksi äänieristys on talossa huippuluokkaa. Liikenteen melu tai naapuriasunnon kolinat eivät kantaudu asuntoihin lainkaan.

Rakentamisessa on panostettu laatuun. Neliöhinnat muodostuvat monesta seikasta: sijainnista, rakennusmateriaaleista, kysynnästä.

Mykrän mukaan asuntokauppaa käy Satakunnassa kuumana erityisesti Rauman keskustassa, Porissa ruutukaava-alueella sekä uusilla omakotitaloalueilla.


– Ajanmukaiset puitteet ovat tällä hetkellä haluttuja. Ostajat toivovat kohteita, joissa ei tarvitse heti murehtia tulevista remonteista.

Vaikka Linnainmaankulman neliöhinnat ovat muita Porin myyntikohteita hieman korkeammat, Mykrän mukaan talossa on monia mahdollisuuksia. Suurin osa asuntojen ostajista on keski-ikäisiä, joilla on ehkä jo olemassa sekä omakotitalo että kerrostalohuoneisto.


– Yhtiölainan osuus on yli puolet asuntojen hinnasta, ja sen voi halutessaan maksaa yhdessä, kahdessa tai kolmessa erässä tai lyhentää kuukausittain. Moni ostaja on esimerkiksi laskenut, että voi myöhemmin maksaa yhtiölainan pois esimerkiksi omakotitalon myyntihinnalla. Laina-aika on 20 vuotta, joten järjestelmä on joustava. Osalle on huojennus, että velka on taloyhtiön, eikä henkilökohtainen, vaikka kohdistuukin huoneistoon.

Tornitalosta on ainutlaatuinen näkymä myös vesitornille päin.


Mykrän mukaan Linnainmaankulma vetäisi erityisesti vuokralaisia, jos talosta olisi tarjolla vuokrattavaa.


– Tästä kohteesta olen kuullut paljon normaalia enemmän sellaista palautetta, että lottovoiton kohdatessa kävijät olisivat heti valmiita muuttamaan taloon. Vuokralaisia on löytynyt asuntoihin todella nopeasti.


Asuntosijoittajat tekevät usein pitkän aikavälin päätöksiä. Mykrän mukaan Linnainmaankulmassa tulevaisuuden trendit on huomioitu esimerkiksi juuri äänierityksellä ja asumisen laadulla.


– Nykyostajat toivovat rauhaa ja laadukasta jälkeä. Energiatehokkuus on todella pinnassa, ja lämmitysjärjestelmät ovat monesti vanhoissa taloissa myyntiä hidastava tekijä. Tässä kohteessa vapaissa asunnoissa on huomioitu asumismukavuus myös viilennysjärjestelmässä. Hissiyhteys suoraan asukaspihalle, kauppaan ja parkkihalliin, jossa on lämmityspistokepaikka, lisää asumismukavuutta. Toisaalta monet nuoremmat ja iäkkäät ostajat ovat arvostaneet sitä, ettei autoa välttämättä tarvita lainkaan, kun kaikki palvelut ovat käden ulottuvilla.

Energiatehokkuus on tulevaisuuden asunnonostajille erityisen tärkeää. Kaukolämmön lisäksi asumismukavuutta parantaa asuntojen viilennysjärjestelmä.

Lue lisää:

Hartela.fi/linnainmaankulma