Koti, joka on aina parhaimmillaan

Cxense Display

Porin korkeimman talon parvekkeelta voi seurata, miten kaupunki muuttuu ja vuodenajat vaihtuvat. Vuodenajasta riippumatta Tornitalon kodissa on hyvä asua. Modernin kodin suojassa jopa syksyn räntäsade saa romanttisia piirteitä.

Syksyn aikaan Tornitalosta voi seurata luonnon väriloistoa. Puut vaihtavat peittonsa vihreästä keltaiseen, oranssiin ja punaiseen. Siellä täällä näkyy pieniä savukiehkuroita, kun Viikkarissa aletaan lämmittää taloja. Pimenevässä illassa alkaa näkyä valopilkkuja siellä täällä.

Tammikuu

Kirpeä pakkasyö on tuonut valkean vaipan Porin kattojen ylle. As. oy Linnainmaankulman 8. kerroksessa tuntuu kuin katselisi alas vuorelta, sillä ympärillä näkyy vain pumpulimaista lunta.

Talviaamuina näky ikkunasta on taianomainen. Kuura tekee maisemasta täysin valkoisen, keskusta-alueen lukuisat puut kimaltelevat kauniisti aamuauringon osuessa niihin. Olo on kuin muumipeikolla talviunilta herättyään. Tekee mieli huutaa: onko täällä ketään?

"Talviaamuina näky ikkunasta on taianomainen."

Maanantaiaamulle tyypilliseen tapaan kahvimaito on loppunut, mutta se ei haittaa. Sillä välin kun kahvi tippuu, ehtii maidon hakemaan hissillä alakerrasta. Kaupan henkilökunta tuntee jo asukkaat, viimeistään siitä, että takin alta saattaa pilkottaa pyjamahousut ja aamutossut.
 

Hiljaiset kadut levittäytyvät alla. Tornitalon oleskelupatio on muiden talojen kattojen tasalla.

Huhtikuu

Terassilaatikoiden mullassa näkyy jo ensimmäisiä hentoja versoja. Jos aurinko lämmittää viikonkin, on vappuna laatikot täynnä kukkia: krookuksia, narsisseja ja yllätyksiä, joita syksyllä tuli kaivettua multaan.

Parvekkeella tarkenee jo hyvin istua syömässä, juomassa kupin kahvia tai lukemassa päivän lehden. Polkupyöräilijät ja kävelijät ovat palanneet katukuvaan talvikuukausien jälkeen. Heitä on hauska tarkkailla yläilmoista ja keksiä heistä tarinoita.

"Parvekkeella tarkenee jo hyvin istua syömässä, juomassa kupin kahvia tai lukemassa päivän lehden."

Ulkomuodosta ei voi päätellä, mistä kukin on tulossa ja minne menossa. Ruuhka-aikaankin keskustan rytmi on verkkainen maailman metropoleihin verrattuna. Aina joku on silti matkalla jonnekin.
 

Valaistu terassi on kuin ylimääräinen huone. Koska matalimmatkin kerrokset ovat kadulta katsottuna korkealla, on asukkailla täydellinen rauha, eikä pimeälläkään tarvitse piiloutua ohikulkijoiden katseilta verhojen taa.

Heinäkuu

Hellejakso on ajanut monet mökeilleen vilvoittelemaan. Kuinka mahtava tunne, kun tulee hikisen rantapäivän päätteeksi omaan asuntoon, ja ilmastoinnin ansiosta siellä on mukavan viileää! Naapuri kertoo, että heidän lapsenlapsensa nukkuivat terassilla yön. Mikä seikkailu se on heille ollut!

Siirrän aremmat kasvit varjoisamman terassin puolelle. Lasien avaaminen saa aikaan läpivedon, joka viilentää tehokkaasti. Tomaatit ovat jo ottaneet mukavasti väriä, sillä aurinkoinen terassi on kuin jättimäinen kasvihuone. Kypsät hedelmät tulee napsittua suuhun suoraan, mutta kurkut ja kesäkurpitsat maltan pestä. Joka aterialla piipahdan keittiöstä terassille hakemaan jotakin itse kasvatettua.

"Naapuri kertoo, että heidän lapsenlapsensa nukkuivat terassilla yön. Mikä seikkailu se on heille ollut!"

Toiselle puolen asunnon terassia aurinko paistaa pitkälle iltaan, joten siellä on mukava istua ystävien kanssa iltaa. Jazz-viikolla kuhina täyttää kadut alapuolella. Ihmisvilinää on mukava seurata, ja tilavaan asunnon vierashuoneeseen on hyvä majoittaa jazzeille tullut ystäväpariskunta.

Ukonilmat tulevat helteiden mukana. Vaikka ukkosta pelkäisi ja kunnioittaisi, ei se tunnu pelottavalta sisältä katsottuna. Ukkosmyrskyt ovat merellä ihan omaa luokkaansa. Salamat tuntuvat halkovan koko kaupungin yllä. Myös auringonlaskujen väriloistoa voisi tuijottaa loputtomasti.
 

Terassille kelpaa istahtaa kesäiltaisin nautiskelemaan, ja vaikka ihastelemaan auringonlaskun väriloistoa.

Syyskuu

Väriloisto etenkin Viikkarin alueella alkaa olla parhaimmillaan. Puut vaihtavat peittonsa vihreästä keltaiseen, oranssiin ja punaiseen. Siellä täällä näkyy savukiehkuroita, kun väki alkaa lämmittää talojaan puulla. Pimenevissä illoissa alkaa näkyä valopilkkuja siellä täällä.

"Väriloisto etenkin Viikkarin alueella alkaa olla parhaimmillaan."

Kurakeliä riittää viikoiksi. Kuinka mahtavaa, että oma auto on saman katon alla! Ei tarvitse miettiä sateenvarjoa tai kaivaa kumisaappaita. Kura ei kulkeudu rappukäytävästä omaan asuntoon asti, mutta ripustan sateessa kostuneen takin mielellään tilavaan kodinhoitohuoneeseen kuivumaan. Aiemmassa asunnossa vaatteet roikkuivat aina vessassa ja ovien päällä, täällä ei onneksi tarvitse väistellä kuivumassa olevia lenkkivaatteita.
 

Valoisan kaksion keittiösaarekkeen takana kokkaava voi seurustella vieraidensa kanssa sujuvasti.

Marraskuu

Iltalenkillä kotia tulee ihasteltua jo kaukaa, sen verran se erottuu ympäristöstään. On mukavaa kun valot on päällä, eikä tarvitse tulla pimeään kotiin. Terassille sytytetyistä lyhdyistä tulee jouluinen olo, mutta enää en tarkene kauaa istuskella iltateellä.

"Vapaapäivinä en poistu koko talosta, jollei piipahdusta alakerran kahvilassa lasketa."

Lämpöpistokepaikka autolle tulee tarpeeseen, kun mittari putoaa jälleen pakkasen puolelle. Vilukissana napsautan saunan päälle joka ilta. Aika usein joku ystävistäni kutsuu itsensä seuraksi saunomaan. Vapaapäivinä en poistu koko talosta, jollei piipahdusta alakerran kahvilassa lasketa. Pullapussi ja herkullinen erikoiskahvi kädessäni päätän, etten menekään suoraan kotiin, vaan soitan naapurin ovikelloa.
 

Talo on yllättävän huomaamaton kadulta katsottuna. Sen julkisivu on suunniteltu siten, että se sulautuu ympäristöön.