Keittiöpuutarha, kesähuone ja oleskelupatio

Cxense Display

Iso terassi on kuin keidas Porin kattojen yllä. Lämmittimien avulla kasvukausi jatkuu aina pakkasiin saakka.

Tarja Naukkarinen kattaa juhlapöydän ulos. –Asuntoni on melko pieni, mutta terassille sopii jopa 12 hengen pöytä. Eriväriset tuolit tuovat pirteän ilmeen ruokaryhmään.

Kerrostalo on monille pienviljelyharrastajille viimeinen vaihtoehto oman kodin hankinnassa. Vaikka houkutteleva sijainti palvelujen lähellä kiinnostaa, on omakotitalon tilavan pihan tai puutarhan vaihtaminen pieneen parvekkeeseen kynnys, jota ei haluta ylittää.

Asunto Oy Porin Linnainmaankulma tarjoaa asukkailleen kuitenkin ainutlaatuisen mahdollisuuden nauttia neljästä vuodenajasta kaupungin keskustassa.

– Lähes kaikissa asunnoissa on vähintään 15 neliömetrin eli koko yksiön levyinen terassi. Isoissa asunnoissa terassi kiertää kahdella seinällä jopa 50 neliömetrin lisätilana, kertoo Hartela Oy:n asiakaspalveluinsinööri Maarit Mäkinen.

Terassit ovat suunniteltu hieman standardimittoja leveämmiksi. 12 hengen ruokapöytä voidaan kattaa ulos, lasiseinän suojaan. Monissa asunnoissa ainakin toinen kulkuovi terassille avautuu suoraan keittiöstä, joten omaa satoa on helppo hyödyntää ruoanlaitossa.

Syksyn tullen istutuslaatikoihin vaihdetaan pikku pakkastakin kestävät, kauniit kanervat ja havut. 

– Istutuslaatikot voivat olla näyttävä osa sisustusta. Niitä voidaan laittaa moneen eri tasoon, jolloin varjossa viihtyvät kasvit kukoistavat alalaatikossa, auringon paahteesta nauttivat ylempänä. Hyötypuutarhaan sopivat esimerkiksi salaatit ja erilaiset yrtit, ja lasitetulle terassille tietysti lämmöstä pitävät kasvit, kuten paprikat ja tomaatit, kertoo Kekkilän puutarha-asiantuntija Mari Kaartokallio.

Terassilla voidaan viljellä lähes mitä tahansa. Tarpeeksi isoon ruukkuun voi Kaartokallion mukaan istuttaa vaikka puun.

– Kunhan multatila on riittävä, parvekkeella menestyy muutaman vuoden myös pienet puut. Siitä ne voi siirtää vaikkapa kesämökin pihaan kasvamaan.

Kevään tuloa voi ennakoida jo ennen istutuslaatikoiden laittamista talvikuntoon. Esimerkiksi sipulikukat, kuten narsissit, krookukset ja tulppaanit voi kaivaa laatikkoon odottamaan. Kun mullan pinnalle istuttaa kanervia ja havuja, on kokonaisuus kaunis läpi talven ja alkukeväällä on mukava tarkkailla kukanversojen esiin työntymistä.

– Kukkasipulit talvehtivat ruukuissa ja laatikoissa kohtuullisen hyvin. Parvekkeilla istutukset ovat myös suojassa myyrien tuhoilta, Kaartokallio sanoo.

Keittiöpuutarhan yrtit viihtyvät myös sisemmällä, auringosta nauttivat tomaatit terassin ulkolaidalla. Yrtit voi napsia suoraan käyttöön.

Linnainmaankulman terasseilla on kirkkaat, avattavat lasitukset. Myös kaidelasi on kirkas, joten se ei estä alhaalla avautuvan katunäkymän ihailua. Koska lähitalot ovat huomattavasti matalammalla, voi terassilla oleilla vapaasti ilman uteliaita katseita. 

– Taloyhtiö voisi laitattaa terasseille yhtenäiset paneelit, joilla voisi tarvittaessa suojata osaa terassista esimerkiksi suoralta auringonpaisteelta. Liikutettava paneeli olisi sälekaihtimia helppokäyttöisempi ratkaisu, Mäkinen ideoi.

Auringon lämmittäessä terassin huoneenlämpöiseksi käy mielessä, onko kesällä terassi liiankin kuuma. Talossa koko viime kesän asuneet kuitenkin kertovat, ettei kuumuus käy terasseilla liian tukalaksi.

– Suuremmissa asunnoissa terassi on kahdella seinällä, joten toisella puolen on lähes aina varjoisaa. Lisäksi lasit saa helposti avattua, joten terassille saa viilentävän läpivedon, tyytyväinen talon asukas kertoo.

Isoissa ruukuissa kasvit viihtyvät, kunhan muistaa kastelun ja lannoituksen. Samassa mullassa voi viljellä kesän ja vaihtaa talveksi havut.

Kaartokallio huomauttaa, että etenkin keväällä, kun aurinko alkaa kunnolla lämmittää, pitää muistaa tuuletus.

– Auringonpaahteessakin viihtyvät kasvit läkähtyvät, jos ilma ei kierrä. Kastelun lisäksi tuuletus on toinen keino pitää kasvit kunnossa.

Terassilla voi oleilla, sille mahtuu vaikkapa puutarhakeinu jossa on mukava istuskella. Iso, lasitettu terassi on turvallinen myös lapsiperheelle. Äidin kasvimaa toisessa päädyssä saa olla aivan rauhassa, kun toisessa päässä on riippukeinu tai vaikkapa hellepäivien huvina kahluuallas perheen pienimpien oleiluun.

– Terassien lattioilla on puuritilät, jotka saa tarvittaessa nostettua pois ja lattian pestyä. Vesi valuu kouruja pitkin pois, eikä jää seisomaan laatalle, Mäkinen esittelee.

Ympäri taloa kiertävät terassit tuovat upeasti lisää valoa myös asuntoihin sisälle.

– Ikkunoihin asennetut sälekaihtimet takaavat sen, että valon määrää voi halutessaan säädellä missä tahansa sisällä ollessaan.

Valoisalla terassilla viihtyvät myös puut. Puuritilöillä on mukava kävellä.