Asunto Porin huipulla – kerrostaloluksusta korkeuksissa

Cxense Display

Palvelujen lähelläkään ei tarvitse tinkiä asumismukavuudesta. 16. kerroksessa on sekä tilaa että oma rauha, mutta kaupungin mahdollisuudet pysyvät silti aivan käden ulottuvilla.

Biokaasutulisija on tyylikäs tunnelman luoja. Perinteinen takka olisi suunnittelija Eeva Ruissalon mukaan ollut liian hankala käyttää kattohuoneistoissa.

Rappukäytävän ovi avautuu Asunto Oy Porin Linnainmaankulman ylimmässä kerroksessa juuri niin hiljaa, kuin uudessa talossa voi kuvitella. Sisään astuessa peruskokoinen eteinen avautuu kaksiosaiseksi aulaksi, jonka keskellä nousee kivipintainen pilari. Kun ovi sulkeutuu, tulija unohtaa olevansa kerrostaloasunnossa.

Oikealla lasiovet johtavat makuuhuoneisiin, joiden isot ikkunat päästävät päivänvalon aulaan. Asunnon sisäsuunnittelusta vastannut rakennusarkkitehti Eeva Ruissalo myhäilee, kun aurinko paistaa makuuhuoneen läpi ulottuen eteiseen.

– Asuntoon haluttiin ennen kaikkea valoa. Sälekaihtimilla, jotka ovat myös sisäseinän ikkunoissa ja ovissa, saa tarvittaessa lisää yksityisyyttä.

Kovimpia pakkasia lukuunottamatta terassi toimii lisähuoneena vuoden ympäri. Maisemaa riittää parinkymmenen kilometrin verran.

Isomman makuuhuoneen helmi on pukeutumishuone. Vaatehuoneen kokoa kasvatettiin siten, että huoneeseen voi todella kävellä sisään. Myös vaatehuoneessa on ikkuna, joka antaa luonnonvaloa asuvalintoja tehdessä. Säilytystilaa on runsaasti.

Huonekaluvalinnat on mietitty tarkkaan. Heti ulko-oven luona on kapea eteislipasto, jonne kengät ja asusteet voi sujauttaa.

– Eteislipasto ja makuuhuoneen yöpöydät on tilattu mittatilaustyönä luvialaiselta puusepältä Jouni Nikkoselta, jotta saimme juuri tilaan sopivat, Ruissalo kertoo.

Ruissalo pääsi suunnittelemaan asuntoon isoja muutoksia jo rakennusvaiheessa.

– Muutimme huonejärjestystä. Sauna siirrettiin vessan ja kodinhoitohuoneen yhteydestä keittiön taakse. Siten hieman pimeästä, pienestä saunasta saatiin valoisa koti-spa, jonka lauteilla istuessa voi ihailla näkymiä 5. osan kattojen ylle, suunnittelija kertoo.

Saunan suihkutiloista pääsee helposti terassille vilvoittelemaan, ja kaksi vessaa jäivät omaan rauhaansa. Kodinhoitohuoneeseen voi jättää pyykit kuivumaan, eikä niitä tarvitse kerätä pois saunaan mennessä.

Löylyhuoneesta avautuvat ainutlaatuiset maisemat kahteen suuntaan Porin keskustan kattojen ylle.

Asunnon omistaja toivoi asuntoon myös väriä, ja lopulta kokoavaksi väriksi valittiin petrolinsininen, jota on niin eteisen kaapinovissa kuin vessan katossa. Ruissalo esittelee löytämäänsä sinistä ohutta kivitasoa, jota käytettiin keittiön saarekkeessa ja pöydillä.

– Saarekkeen keskelle haluttiin hella, jotta ruokaa laittaessa voi seurustella vieraiden kanssa. Ohut kivitaso on onnistunut valinta, sillä sille voi laskea kuumankin astian, mutta se ei silti näytä raskaalta.

Aktiivihiilisuodattimella toimiva liesikupu tuo ilmavan vaikutelman saarekkeen ylle.

– Saarekkeen sokkelissa oleva valaistus saa sen näyttämään hämärässä siltä, kuin se leijuisi, Ruissalo esittelee.

Makuuhuoneeseen teetetyt yöpöydät ovat luvialaisen puuseppä Jouni Nikkosen tekemät. Ison huoneen helmi on erillinen pukeutumishuone.

Valo, kiilto ja teräs sitovat Ruissalon kokoaman sisustuksen yhteen. Kaikki asunnossa käytetyt laatat ovat kiiltäväpintaisia. Ruokailutilassa on upea italialainen lasipöytä, jonka kokoa saa säädettyä teräsjalan avulla. Sen yllä Verpan Globe-riippuvalaisin jatkaa samaa, läpinäkyvää, klassista tyyliä.

– Tehostevärinä toimii oranssi, jota on ripoteltu muutamaksi pieneksi yksityiskohdaksi. Olohuoneen väriläiskä on nuoren nykytaiteilijan teos, joka on tilattu Bohem Print Art -yritykseltä oikean kokoisena, suoraan alumiinille tulostettuna. Tilaa on jätetty myös muulle taiteelle, sillä asunnon omistaja ei vielä asu täällä.

Olohuoneen tunnelmanluoja on biokaasutakka, jossa elävä liekki palaa miellyttävästi lämmittäen.

– Alkuvaiheessa mietimme perinteistä tulisijaa, mutta kerrostaloissa takat ovat hieman hankalia. Takkaimuri pitää muistaa käynnistää ja ilmastointi sulkea, ja lisäksi polttopuiden säilytys on ongelmallista. Biokaasutakalla elävän tulen saa ilman näitä ongelmia, Ruissalo selittää.

Paloturvallisuus on varmistettu Asunto Oy Porin Linnainmaankulmassa siten, että kaikissa asunnoissa on sprinklerijärjestelmä, joka reagoi sekä kuumuuteen, että laukeaa mekaanisesti. Sammutusjärjestelmä on paloturvallisuuden sanelema ratkaisu, johon edes sisustussuunnittelija ei voinut vaikuttaa. Myös terassien katot on käsitelty paloturvallisiksi, ja siksi ne ovat tummia.

Alkuperäissuunnitelmassa kylpyhuone ja sauna olivat tämän kodinhoitohuoneen yhteydessä. Ne kuitenkin siirrettiin parempaan paikkaan. Lattiassa ja katossa toistuu asunnon omistajan lempiväri petrolinsininen. Olohuoneen Verpan Globe -valaisimessa yhdistyvät sisustuksen pääelementit läpinäkyvyys, teräs ja kiilto.

Pimeän tullessa katse hakeutuu asunnon kattoon. Olohuoneen lamput peilautuvat katosta kuin niitä olisi kaksi päällekkäin.

– Kiiltävät katot asunnossa ovat Ninapinta Oy:n strech-sisäkattomateriaalia. Niiden lisäksi osa katoista on puupaneelia, ja lattiaan on valittu vaalea saarniparketti, Ruissalo esittelee.

Sekä olohuoneesta että keittiöstä pääsee kulkemaan isolle, talon kulman kiertävälle terassille. Maisema avautuu lähes merelle saakka.

– Terassi on niin tilava, että sille mahtuu hyvin ruokailuryhmä, tuolit oleskeluun ja vaikka keittiöpuutarha. Maisema on upea kirkkaalla säällä, sillä auringonlasku värjää koko näkymän. Sumussa rakennus on kuin pilven päällä, eikä kaupunkia edes näy valkoisen patjan alta.

Valaisimet peilautuvat kauniisti Ninapinta Oy:n strech-sisäkatosta.

 

Lue lisää:

Hartela.fi/linnainmaankulma