Patapaidan purukalusto otetaan talteen digikuvauksella

Porin Ässien puolustaja Tapio Sammalkangas varautuu kiekkokaukalossa uhkaaviin tälleihin kuvauttamalla hampaansa ennakkoon. Teljän Hammaslääkäriaseman hammaslääkäri Lauri Vanhakartanon mukaan uudella digitaalitekniikalla tapaturmassa vaurioituneista hampaista voidaan tehdä aivan alkuperäisen näköiset.

Tapio Sammalkankaan hampaista otetaan 3D-malli, jonka mukaan uudet hampaat voidaan rakentaa tapaturman sattuessa.

Tak-tak-tak-tak-tak. Rytmikäs nakutus täyttää Lauri Vanhakartanon vastaanottohuoneen, kun hän siirtelee hammaskameraa Attendon kummipelaaja Tapio Sammalkankaan suussa.

– Välillä pitää kuivata sylkeä pois, jotta kamera saa tarkan kuvan hampaan pinnasta. Ainoastaan ikeneen osuva peili saattaa tuntua tässä ikävältä, Vanhakartano selittää.

Penkissä makaava Porien Ässien puolustaja todistaa hammaslääkärinsä väitteen todeksi.

– Ei tuntunut ollenkaan ikävältä. Tätä toimenpidettä voisi suositella, vaikka olisi vähän hammaslääkärikammoinenkin, Sammalkangas hymyilee.

Hammaslääkäri Lauri Vanhakartano ja hammashoitaja Kirsi Anderson-Schütt kuvaavat jääkiekkoilija Tapio Sammalkankaan hampaat erikoissuukameralla.

Jääkiekkoilijalle läheltä piti –tilanteet ovat kaukalossa arkipäivää. Mailaa ja nyrkkiä on tullut naamaan useasti, mutta tähän saakka Sammalkankaan hampaat ovat säilyneet ilman vaurioita.

– Olen käyttänyt omaan suuhuni räätälöityä hammassuojaa, joka vaimentaa pahimmat tällit hyvin. Hammastapaturmia näkee lähes joka kaudella, mutta ei pelissä voi ruveta varomaankaan.

Sammalkangas varautuu tuleviin tälleihin Attendo Teljän Hammaslääkäriaseman uuden tekniikan avulla. 3 D- kameralla sekä hampaat että purenta voidaan kuvata niin tarkkaan, että vastaava kalusto saadaan rakennettua vaikka päivässä.

– Cerec-menetelmällä pystymme valmistamaan vioittuneeseen hampaaseen uuden, omaa hammasta vastaavan keraamisen kruunun, joka on myös erittäin kestävä. Lasikeraami on hyvä materiaali, koska sillä saadaan hampaaseen myös luonnollinen väri, hammaslääkäri Vanhakartano selittää.

Jääkiekkoilijalle uusia hampaita ei suositella rakennettaviksi ennen peliuran päättymistä.

– Puuttuvat hampaat voidaan korvata täysin alkuperäisen näköisillä hammasimplanteilla. Niitä ei kuitenkaan kannata altistaa iskuille, joita jääkiekossa tulee ehkä tavallista useammin.

Tapio Sammalkangas on pelannut patapaidassa 10 vuotta.

Ilman hammaskuvausta jouduttaisiin tapaturman sattuessa uudet hampaat rakentamaan vertailemalla niitä muihin hampaisiin tai jopa potilaan valkokuviin.

– Suukameralla kuvaaminen helpottaa huomattavasti meidän työtämme. Etenkin, jos molemmat etuhampaat rikkoutuvat, on mallikuvan avulla helpompaa rakentaa uudet, Vanhakartano huomauttaa.

Aiemmin hammasmalleja on tehty esimerkiksi alginaattijäljennöksen ja kipsivalujen avulla. Vanhakartanon mukaan moni potilaista pitää jäljennöksen ottoa ikävän tuntuisena toimenpiteenä.

– Muottien tekeminen kestää kauemmin ja niitä voidaan joutua tekemään useita. Monilla jäljennöksen tekeminen aiheuttaa yökkäysrefleksin. Uusi kuvaustekniikka ei puolestaan tunnu miltään. Tässä on myös se etu, että kuvat voidaan tarvittaessa siirtää digitaalisesti, jos hoitavalla lääkärillä ja hammasteknikolla on sama ohjelma käytössä.

Teljän Hammaslääkäriasemalla on käytössä kaksi Cerec-laitetta, joilla lopullinen implantti, kruunu, paikka tai silta valmistetaan. Vanhakartanon mukaan saksalainen laite on alansa huippu.

– Se on meillä ihan päivittäisessä käytössä. Etuhampaan jyrsiminen vie alle 15 minuuttia, ja koko toimenpide saadaan yhdellä käyntikerralla valmiiksi. Takahampaan teko kestää nopeimmillaan tunnin. Esimerkiksi amalgaamipaikkoja korvataan jatkuvasti näillä keraamipaikoilla. Laadukkaista materiaaleista valmistetut paikat, kruunut ja sillat kestävät pidempään verrattuna yleisesti käytettyihin materiaaleihin, Vanhakartano vinkkaa.

Kroppa joutuu koville jääkiekossa >>

 

Lue lisää Teljän Hammaslääkäriaseman palveluista www.teham.fi