Murrosikä iskee lujaa legoihin – Nälä!*

Murrosikä on hampaiden kannalta ratkaisevaa aikaa. Jos suojaava kiille tuhoutuu, sitä ei saa koskaan takaisin.

 

Suuri hampaidenpesutesti: Perus sähköharja päihittää erikoisharjat (video)

 

Suu on varsinainen taistelutanner. Murrosikäisenä kalustoa uhkaa järjestyksessä jo kolmas kriisi. Porilainen hammaslääkäri Lauri Vanhakartano haastaa rauhanrakentajiksi nuorten vanhemmat.

Lauri on syystä huolissaan nuorten suuterveydestä. Terveyskeskushammaslääkärinä toimiessaan hän sai kattavan otannan kentältä.

– 14–15-vuotiaiden kausitarkastukset olivat hurjaa savottaa. Seiskahampaitten puhkeamisaika määrää usein suuntaviitat nuoren hampaiston tulevaisuuteen, Vanhakartano herättelee.

Huonot hampaat vaikuttavat selkeästi yleisterveyteen, esimerkiksi ientulehduksen yhteys sydän- ja verisuonitauteihin on todettu tutkimuksissa. Lauri ei kuitenkaan maalaa hammaspeikkoja pysyvästi seinille.

– Pienellä vaivalla hampaat pysyvät kunnossa ja korjaavan hoidon tarve pienenee. Rahaakin säästyy.

Luotiliivit

– Lapsen maitohampaiden puhkeaminen ja maitohampaiden ensimmäinen vaihtuminen pysyviin ovat kriisikohdat. Oikean suunhoidon opetteleminen ihan pienestä saakka onkin erittäin tärkeää, Lauri jatkaa.

Säännöllinen ja oikeaoppinen harjaus, fluorin ja ksylitolin käyttö yhdistettynä terveellisiin ruokailutottumuksiin takaavat kiilteen vahvistumisen ja suulle suotuisan mikrobiston kehittymisen. Tällöin hampailla on ”luotiliivit”, ne ovat valmiina kohtaamaan seuraavan kompastuskohdan.

 

Suuri hampaidenpesutesti: Hyvä tahna myös raikastaa hengityksen (video)

 

Neuvottelija

Murrosiässä moni asia muuttuu. Välipalanatustelu, energiajuomat, limut ja karkit kuormittavat purukalustoa. Säännöllinen harjaaminenkin saattaa unohtua. Fluorisuojattomat seiskahampaat reikiintyvät usein jo puhkeamisvaiheessa.

– Vanhempien sinnikkyyttä tarvitaan. Kokemuksesta tiedän, ettei yksinkertaisinkaan viesti aina mene teini-ikäiselle perille. Jos lapsi on pienestä pitäen opetettu harjaamaan hampaansa, kyllä se tapa teini-iänkin yli kantaa. Mutta muistuttamista ja tarkkaavaisuutta se vaatii, suuhygienisti Merja Raitanen kannustaa.

Kenttämuona

Eroosio on viheliäinen vaiva. Siinä hampaita suojaava kiille yksinkertaisesti liukenee pois ja aiheuttaa vaikeita vaurioita. Kiillettä ei saa takaisin, joten ennaltaehkäisyn merkitys korostuu.

– Eroosion eteneminen pitäisi pysäyttää mahdollisimman pian. Ohjeet ovat yksinkertaiset. Ei turhia ateriakertoja, 4–6 kertaa vuorokaudessa riittää. Syönnin jälkeen pitäisi napata happohyökkäyksen estäjäksi ksylitolia, Lauri luettelee.

– Erityisesti pitää välttää happamia juomia mukaan lukien dieettilimut.

Hampaiden harjaukseen pitää käyttää vähintään kaksi minuuttia aamuin, illoin. Tarpeeksi pehmeä harja ja nykyttävä liike ilman voimankäyttöä tuovat parhaan tuloksen.

Attendon ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa, joka tekee työn taatusti ”luomuharjaa” tehokkaammin.

– Muista myös tarkistaa, että hammastahnassa on fluoria. Äläkä huuhtele suuta harjauksen päätteeksi, Merja muistuttaa.

Valkaisevat hammastahnat eivät saa ammattilaisten suuta hymyyn.

– Hankaavat aineosat voivat vahingoittaa kiillettä. En suosittele, Lauri napauttaa.

Ja vielä yksi tärkeä juttu.

– Janojuomaksi vesi.

Epin*!

*Nälä! Nuorisokieleltä isäksijaäidiksi käännettynä: Olen samaa mieltä. Tulee sanoista: no älä.

*Epin! Nuorisokieleltä isäksijaäidiksi käännettynä: Onnistuin. Tulee sanoista: epic win.

 

Suuri hampaidenpesutesti: Nuoret käyvät välien kimppuun metallitikulla (video)